In de kijker: Hondenopvang

We werken met een privé roedelopvang voor de honden. Dit wil zeggen dat de honden allemaal samen leven bij ons in huis en tuin. Wij hebben geen kooien of kennels, maar een ruime woonkamer en een supergrote tuin van 25 are groot. Grote honden, kleine honden en de tussenmaten, allemaal zijn ze welkom hier en allemaal lopen ze door elkaar in ons huis.

Jack Russel met labrador retriever in de tuin

Hoe kan dit werken?

Heel simpel, een hond is van nature een sociaal dier dat zeer graag bij soortgenoten vertoefd. In een groep vanaf 2 vormen ze een roedel. Een roedel kan bestaan uit verschillende diersoorten en mensen onder elkaar. Bij Dierenhoekske ben ik de roedelleider en onze Kobus, border collie, neemt deze taak van mij over als ik niet tussen de roedel vertoef. Onze Spot, labrador, is echt go with the flow. Ze loopt er overal vrolijk tussen. Ze kan heel hevig zijn in haar spel, zeker als er andere honden zijn die ook van een bruut spel houden. Maar ze kan haar spel ook aanpassen en lief en rustig spelen. Ook is ze een echte klikspaan, we noemen dit de ‘politiefunctie’. Moest er ergens wat wrevel zijn tussen andere honden, dan gaat zij dit doorbreken. Door bijvoorbeeld tussen hen door te lopen. Hierdoor wordt de focus van de honden afgebroken en kan er terug aandacht op het spel gelegd worden.

Waarom laten wij geen mensen bij onze roedel?

In het begin van onze privéopvang, in 2012, lieten we de baasjes in huis en bij de andere honden. Hier zijn wij van afgestapt om de eenvoudige reden dat we rust willen bieden in de roedel. Honden zijn zeer gevoelig aan energie. Een gespannen energie kan voor veel onrust zorgen. Baasjes die hun hondje komen afzetten of op kennismaking komen, zijn meestal wat zenuwachtig en gespannen. Dit nemen de roedelhonden direct op waardoor er ook een gespannen sfeer veroorzaakt wordt binnenin de roedel. Baasjes die hun hondje komen halen zijn meestal opgewonden en blij. Dit zorgt voor een zeer actieve opgewonden energie, wat ook onrust teweeg brengt binnen de roedel. Als je weet dat hier dagelijks verschillende honden komen en gaan en dus ook baasjes komen en gaan, kan je je wel inbeelden hoe een onrustige honden hier zouden rondlopen. Om de hondjes een zo aangenaam mogelijke vakantie te bieden, willen wij ze besparen van deze onnodige onrust en ze de vakantie van hun leven bezorgen.

Wil dit zeggen dat wij dingen te verbergen hebben?

Absoluut niet. Daarom sturen we filmpjes en foto’s door tijdens de vakantie van uw hond. En het mag ook eerlijk gezegd worden, ergens willen we ook een beetje privé. Wekelijks komen er mensen in de tuin voor een kennismaking. Dagelijks is er een komen en gaan en er wonen honden in ons huis die van andere baasjes zijn. Om een beetje privé te kunnen hebben, hebben we besloten om geen baasjes in huis te ontvangen maar enkel de dieren.

In huis

Woonkamer hondenbedden

Binnen wonen de honden in onze woonkamer en keuken. De woonkamer is helemaal ingericht naar de hond. Er staan ergonomische hondenbedden om op te slapen en er staat een bak vol met speelgoed. Eten doen ze in de hondenkeuken. Dit is een aparte ruimte waar al het eten van de vakantiegangers staat. 1 voor 1 krijgt iedereen hier zijn maaltijd.

Hondenkeuken eten
Hondenkeuken wassen

’s Nachts slapen de honden samen in de woonkamer. Ze zoeken elk hun plekje, soms is dat lekker knus tegen elkaar, soms is dat allemaal verspreid. Via een camera kan ik ze op alle momenten zien en toespreken.

Stretchers manden hondenbedden

De tuin

De tuin van 25 are groot is ook helemaal ingericht naar de noden van de hond. Hij is helemaal omheind met 2 meter hoge stevige omheining. Er zijn verschillende speeltoestellen en er ligt overal wel wat speelgoed.

Tuin Dierenhoekske met band en tunnelBekijk meer foto’s in het fotoalbum