Hondenvacht en warmte

Nu het zonnetje begint te schijnen en het mooie weer komt piepen, krijg ik in het trimsalon geregeld de vraag om honden zo kort mogelijk te scheren of knippen. Baasjes denken vaak dat honden het heel warm hebben met hun dikke lange pels en willen hun hond hiervan verlossen. Echter klopt dit niet. De hond heeft het niet te warm door de te dikke vacht. Integendeel, kort geschoren honden hebben het zelfs warmer.

Vaak wordt de vacht van de hond als een bontjas gezien, maar de hondenvacht heeft een hele andere werking, vergelijkbaar met een thermoskan.

Hondenvacht isolatie

Tip!

Op de foto zie je een hond die half geschoren is en half normaal behandeld. Zoals gemeten met de infrarood warmtemeter, zie je dat het geschoren stuk beduidend warmer wordt dan het niet geschoren stuk. Daardoor is het niet slim om je hond te scheren. Ze kunnen het er zelfs nog warmer van krijgen, verbranden en zelfs mogelijkheid om huidkanker te krijgen. Honden hebben er dus helemaal geen baat bij geschoren te worden in de zomer, of eender wanneer. Wat beschermt tegen koude, beschermt ook tegen de warmte en omgekeerd.

Vachtverzorging

Het meeste baat heeft de hond bij een correct verzorgende vacht. De combinatie van de dekharen, onderwol, huid en de onderhuid vormen samen de isolerende factor die de hond beschermd tegen warmte en koude, zoals bij een thermos. Door de verschillende lagen vacht en huid komt er een isolerende luchtlaag tussen deze lagen. Net zoals bij een thermos zit er tussen de verschillende wanden een isolerende luchtlaag. Deze zorgt ervoor dat warme drankjes warm blijven en koude drankjes koud. Net zo werken de luchtlagen in de vacht van de hond.

Ga je de hond kort scheren, dan neem je de laagjes weg dus ook de isolerende luchtlaag. Hierdoor biedt de vacht geen bescherming meer tegen warmte en koude. Bij kniphonden (poedel, maltezer, shih tzu, …) mag er geknipt of geschoren worden tot minstens 1 cm lengte. Dit is voor deze vachtsoorten genoeg om bescherming te verkrijgen.

Bij al de andere vachten en zeker de stokhaar (zie vorig nieuwsbericht) mag er niets geschoren of geknipt worden (buiten de puntjes). Deze vacht is zo ontwikkeld dat ze optimale bescherming biedt.

Het regulatiesysteem van de mens werkt helemaal anders dan dat van de hond. Als wij zouden rondlopen met de pels van onze hond zouden we het zeer warm krijgen. Als wij het warm hebben, wil ons lichaam deze warmte kwijt. De bloedvaten verwijden zich zodat het bloed warmte kan afgeven aan de koelere omgeving. Zweetklieren voeren lichaamsvocht af waarbij vocht en warmte het lichaam verlaten. Het vocht verdampt op onze huid en zorgt zo voor verkoeling. Dit systeem werkt niet bij onze honden (en andere pelsdieren). Hun zweetklieren zorgen niet voor warmteafvoer. De exocriene klieren (zorgen voor de zweetvoetjes) in de voetzolen zijn vooral bedoeld om geursporen achter te laten en zijn te klein en met te weinig om een heel hondenlijf mee af te koelen. Een hond koelt voornamelijk af door te hijgen. Wil je uw hond verkoeling bieden dan koel je het beste de oksels, liezen en de buik met wat water. De rug en het hoofd mag je niet nat maken als verkoeling. Dit werkt als een vergrootglas-effect waardoor ze het nog sneller warm krijgen en zelfs kunnen verbranden of een zonneslag krijgen.

Verbranden honden in de zon?

Honden kunnen net als ons verbranden. Laat u de hond toch kort scheren, tegen alle goede adviezen in. Dan heeft uw hond geen bescherming meer tegen de zon. Hierdoor wordt de huid bloedgegeven aan de zonnestralen waardoor deze kunnen verbranden. De huid waar sowieso minder vacht zit (zoals bij de neusbrug, liezen, oksels en buik) kunnen ook verbranden. Deze kan je beschermen door schaduw te bieden en door de plaatsen in te smeren met speciale zonnecrème voor honden. Gebruik geen zonnecrème voor mensen.

Mijn advies welke ik ook toepas in onze dierenopvang:

  • Laat de vacht van uw hond niet kortscheren (kniphonden niet te kort)
  • Biedt verfrissing aan door middel van zwemmen, waterspelletjes en schaduw aan te bieden.
  • Geef voldoende beschikbaarheid over drinkwater, slecht drinkende honden kan je extra vocht laten innemen door natvoer te geven en hondenijsjes.

Chocolade

April is paasmaand, paasmaand is chocolademaand, chocolade is giftig voor honden en katten. Heeft uw hond een stukje chocolade opgegeten? Dan hoeft u niet onmiddellijk te panikeren. Het gevaar hangt af van welke soort chocolade er opgegeten is en hoe groot uw hond is.

Chocolade

Waarom is chocolade zo gevaarlijk voor uw hond?

In chocolade zit cacao, cacao bevat een grote hoeveelheid theobromine. Wij mensen worden gelukkig van theobromine, onze honden worden er doodziek van. Dit is te wijten aan de verschillende stofwisseling van mens en hond. Wij mensen nemen theobromine zeer snel op, bij honden gaat dit veel langzamer waardoor de stof veel langer in de bloedbaan blijft en voor vergiftiging kan zorgen.

Soorten chocolade

Hoe meer cacao in de chocolade zit, hoe meer theobromine, hoe gevaarlijker. Witte chocolade is niet giftig, aangezien hier een verwaarloosbare hoeveelheid theobromine inzit. Melkchocolade is al gevaarlijker. Pure chocolade is gevaarlijk omdat hier het meeste theobromine inzit. Heeft uw hond chocolade gegeten, bekijk dan op de verpakking hoeveel cacao deze bevat.

Per kg lichaamsgewicht is 100 à 150 mg theobromine gevaarlijk. Bijvoorbeeld 25 gram pure chocolade is genoeg om een hond van 10 kg te vergiftigen.

Tekenen van chocoladevergiftiging:

  • braken
  • diarree
  • onrustig
  • hijgen
  • dorst
  • trillen
  • epileptische aanval
  • versnelde/onregelmatige hartslag

Wat te doen als uw hond chocolade heeft gegeten?

Niet panikeren, u helpt uw hond niet als u zelf bang bent. Probeer nuchter en kalm te handelen. Geef hem actieve kool. Bekijk het soort chocolade en het cacaogehalte. Bel en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als het niet langer dan 2 à 3 uur geleden is dat uw hond de chocolade heeft opgegeten, kan de dierenarts hem laten overgeven, dit gebeurt via een injectie en zal zo de chocolade uit de maag verdwijnen. Probeer in geen geval uw hond zelf te laten overgeven door middel van zout in zijn keel te gooien. Dit is een oude truc die absoluut niet gebruikt mag worden. Zout is ook giftig voor honden. Is het langer dan 3 uur geleden dan zal de dierenarts samen met u de verdere behandeling overlopen.

Bij twijfel kan je het beste altijd langs de dierenarts gaan.

Actieve kool

In de opvang heb ik altijd actieve kool liggen (verkrijgbaar bij de apotheker). Ook als ik ga wandelen met de honden heb ik een doosje actieve kool bij. Actieve kool kan stoffen aan zich binden en ze onschadelijk maken. Bij vergiftiging neemt het dus de giftige stoffen op.

Onze Spot is een echte vuilbak en eet werkelijk alles op. Tegenwoordig hoor je vaak dat er vergif is weggelegd door hondenhaters. Hierdoor heb ik altijd actieve kool bij. Als onze Spot (of een andere hond) tijdens het wandelen iets heeft gegeten en ik weet niet wat het was, dan krijgen ze onmiddellijk actieve kool te eten van mij. Het is een natuurlijk product en heeft, buiten dat na gebruik de stoelgang zwart kan zien, geen bijwerkingen. Actieve kool wordt ook voor mensen gebruikt.

Hoe dien ik het toe?

Bij onze Spot is het heel simpel, gewoon wat in mijn hand en zeggen ‘lekker hé’ en ons vuilbakje eet alles al kwispelend op. Onze Kobus is al moeilijker op dat gebied. Voor hem verstop ik het in een vleesje of ander lekkers dat ik bij me heb.

Chocolade is heel lekker voor ons, maar zo gevaarlijk voor onze hond.

Vachtverzorging stokhaar

Het woord stokhaar zal de meeste mensen niets zeggen. Toch hebben heel veel baasjes honden met stokhaar. Enkele veel voorkomende rassen met stokhaar: labrador retriever, Duitse herder, husky, corgi, mechelaar, Schotse collie, Tervurense herder, groenendaeler, witte herder, border collie, keesje, chowchow, golden retriever, berner sennen, Shiba, …

Stokhaar herken je aan de golfjes die in de haartjes zitten. Trek je een onderhaar uit, dan zie je hier allemaal bekjes in. Heeft uw hond deze bekjes, dan heeft hij stokhaar. Onderhaar zijn de kortere doffere haren onder de dekharen. De dekharen zie je altijd, dit zijn de bovenste haren. Als je deze opzij houdt dan zie je kortere doffere haren, dat is de ondervacht.

Stokhaar

Stokhaar komt in verschillende lengtes voor, korte stokhaar, half lange stokhaar, lange stokhaar en al dan niet met een ondervacht. Van al de vachtsoorten is dit de meest vervelende vacht. Vooral de korte stokhaar. De haren blijven overal insteken en alles in en rond het huis zal voorzien zijn van haren.

Bij een castratie/sterlisiatie verandert de vacht. De ondervacht (de haren met de bekjes in) zal talrijker en dikker worden. Bij de langharige dien je er op te letten dat deze ondervacht niet gaat knopen en vervilten. Een vervilte vacht is zeer pijnlijk voor een hond.

Hoe verzorg ik stokhaar?

Ik raad aan om zo weinig mogelijk te kammen. De regel is, hoe meer je kamt, hoe harder uw hond gaat ruiven. Onder kammen bedoel ik alle vormen van kammen, dus ook borstelen, rubberen handschoen, doek, …

Bij de kortharigen is het niet kammen geen enkel probleem, deze haren kunnen niet in de knoop geraken en hebben dus geen kambeurt nodig. Bij de langharigen is kammen wel nodig. Bij de langharige vachten kam je voornamelijk de ‘risicoplaatsen’. Dit zijn de plaatsen die het snelste en gemakkelijkste knopen. Achter de oren, poten, hals, liezen, oksels, staart en billen. Deze plaatsen hebben bij de langharige een wekelijkse kambeurt nodig. Is uw hond nat geweest, door de regen, een wasbeurt of zwemmen? Dan heeft hij, na het opdrogen, een volledige kambeurt nodig. Na het nat zijn komen er heel gemakkelijk knopen in het haar.

Wanneer een bezoek in het trimsalon?

Heeft een stokhaar baat bij een bezoek aan het trimsalon? Ja. Twee keer per jaar hebben stokharen een grote rui. Tijdens de rui verliezen ze hun ondervacht. Buiten deze periode verliezen ze ook haren, maar niet zoveel als tijdens hun twee ruiperioden. De eerste en ook de ergste rui is in het voorjaar. Dan verliest de hond zijn winterhaar die hij heel de winter heeft gespaard om zich te beschermen tegen de koude. In het trimsalon kunnen al deze loszittende haren in een keer verwijderd worden door de was- en blaasmethode die ik toepas. De tweede grote rui is in het najaar als het kouder begint te worden. De zomerpels maakt dan plaats voor de nieuwe dikke wintervacht. Om al de zomerharen er in een keer uit te krijgen, kan u in het trimsalon een afspraak maken voor de was- en blaasmethode.

Buiten de ruiperioden om is uw hond ook van harte welkom in het trimsalon. De langharigen om strakke poezenpootjes en mooie ronde billetjes te knippen. De kortharigen voor een goede wasbeurt.

De prijzen van een volledige trimbeurt zijn per ras ingedeeld. Bekijk de prijslijst.

Shampoos en wassen

Heel vaak krijg ik de vraag “Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?” Als u een professionele shampoo gebruikt, zoals ik in het trimsalon, dan mag u uw hond in principe elke dag wassen.

U mag uw hond niet wassen met shampoo bedoeld voor mensen en ook niet met shampoo voor baby’s. Een van de redenen hiervoor is dat de PH-waarden van hond en mens zeer verschillend zijn. Het wassen met een shampoo bedoeld voor mensen is hierdoor veel te agressief voor de huid van de hond. Ook heeft mensenshampoo een sterk ontvettende werking, Als u deze shampoo op de hond gebruikt zal de natuurlijk beschermende vetlaag van de huid afbreken.

Voor elke vacht, voor gevoelige huid, voor vlooien, voor jeuk, hebben wij een geschikte shampoo. Voor de langharige honden die gemakkelijk knopen, hebben we ook conditioner of een 2-in-1-shampoo. Professionele shampoos zijn te verkrijgen in ons winkeltje al vanaf € 10,95. De shampoos die bij ons te koop zijn, zijn dezelfde shampoos als die ik zelf gebruik in het salon.

Hondenshampoo

Waarom een hond wassen?

Het doel van een wasbeurt is om te voorkomen dat vuil en vet zich gaan ophopen in de vacht zo gaan samenklitten en de huidporiën verstopt geraken. Verstopte huidporiën kunnen een oorzaak zijn van huidproblemen zoals jeuk en uitslag.

Vaak wordt beweerd dat honden niet gewassen dienen te worden. Dit is een grote fabel. Want elke hond ongeacht het ras wordt vuil. En zoals hierboven reeds vermeld kan vuil zorgen voor verstopte huidporiën die op hun beurt weer zorgen voor huidproblemen. Heeft de hond reeds huidproblemen dan raad ik aan om hem niet zelf te gaan wassen en zeker niet zomaar een shampoo te gebruiken. Het beste kan u professioneel advies inwinnen. Want het verkeerd aanbrengen en inmasseren van de shampoo alsook het gebruik van een verkeerde shampoo kan de huidproblemen verergeren.

Bordercollie wassen shampoo

Waar moet u op letten als u zelf de hond wast?

Zeer belangrijk is dat u alle shampoo hebt uitgespoeld. Er mag niets in de vacht blijven zitten. U kan beter een keertje extra spoelen zodat al de shampoo er zeker uit is. Als shampoo blijft zitten, gaat deze opdrogen in de vacht en in de huid. Hierdoor ontstaat er jeuk en irritatie.

Bij ons in het salon kan u ook terecht voor enkel een wasbeurt van de hond.

Vuurwerk en onweer

December, de laatste maand van het jaar, een echte feestmaand. Toch voor ons mensen. Voor vele dieren is dit de meest ellendige maand van het jaar. Want decembermaand is vuurwerkmaand. Hoewel het afsteken van vuurwerk bijna overal verboden is of enkel is toegestaan op 1 dag, klinken de eerste knallen al vroeg in december.

Een enkele knal in de verte is voor de meeste dieren niet zo heel erg. Ze schrikken even, maar herstellen zich even snel terug. Maar vele dieren zijn door een slechte ervaring of door extra gevoeligheid helemaal van hun melk bij een enkele knal. Vuurwerk geeft meerdere knallen en lichtflitsen wat voor constante angst en onrust kan zorgen. Honden en katten verstoppen zich, willen niet meer naar buiten, hebben constante spanning en angst, lopen weg, … Vuurwerk is een zeer onnatuurlijk verschijnsel waar dieren geen verklaring aan kunnen geven, hun angst is dus zeer normaal en begrijpelijk.

Je kan uw dier trainen om minder angst te creëren bij vuurwerk en onweer. Echter is beginnen in december te laat. Daarom komen onderstaand enkele tips te staan die ik ook toepas in onze privéopvang. Het effectief trainen op vuurwerk- en onweerangst moet zo snel mogelijk beginnen en liefst in de socialisatieperiode. Buiten deze periode kan je ook trainen, met evengoed resultaat. Beginnende in januari met het trainen van vuurwerk- en onweergeluiden. Dit koppelen aan positieve ervaringen zoals spel of knabbelbot. Meer info hierover kan u krijgen via een persoonlijk bericht of een mailtje.

Wat pas ik in onze privéopvang toe?

Zowel bij de poezen die op vakantie zijn als bij de honden in de opvang, als ook bij de andere vaste bewoners.

Bach Rescue

Voor heel de dag worden er Bach Rescue druppeltjes in de drinkbakken gedaan. En rond 23 uur krijgt iedereen 4 druppeltjes puur toegediend. Dit kan door het op een koekje te druppelen en het zo aan hun te geven. Het is een 100% natuurlijk antistressmiddel dat snel verlichting geeft in noodsituaties die spanning en stress met zich meebrengen.

Bach Rescue Pets druppels Bach Rescue Pets druppels € 11,95
Half-wrap

Half Wrap, Ttouch

De honden die angstig zijn worden ingewrapt. Dit is een windel/band die men op een bepaalde manier rond het lichaam van de hond bindt. De band geeft een lichte druk op bepaalde punten, deze druk zorgt ervoor dat de hond rustig en kalm is.

Knus maken

Ramen worden geblindeerd, zodat de flitsen niet zichtbaar zijn. Muziek speelt heel de dag, zodat ze hier aan gewend zijn. Bij de poezen worden er heel veel knusse, donkere verstopplaatsjes gemaakt. Bij de honden zorg ik voor heel veel afleiding tijdens de ergste knalmomenten, rond middernacht. Ik zet de muziek lekker luid zodat deze de knallen verdoezelen. En ik begin zelf te dansen op de muziek, samen met de honden. Ze zijn dan zo afgeleid en vrolijk door mijn onnozel gedoe, dat ze het vuurwerk vergeten en zich lekker uitleven met het dansen en springen.

Niet alleen thuis

Zorg ervoor dat uw dier niet alleen thuis is met oud op nieuw. Blijf zelf thuis om er voor hen te zijn, laat een vertrouwd iemand voor hen zorgen bij u thuis of breng ze naar onze opvang. Opgelet, wij hebben maar beperkte plaatsen met oud op nieuw!

Merkt u dat uw hond, kat of ander dier geen bang heeft van het onweer, des te beter, dan rest u enkel het genieten van de feestmaand. Merkt u dat uw dier toch bang was, dan kan u in januari beginnen met de geluidentraining. Veel succes en laat alsjeblieft het vuurwerk achterwege!

Het gele hondje

Wat veel mensen en ook hondenbaasjes niet kennen is het gele lintje en de betekenis daarvan. Mocht je een hond zien met een geel lintje aan zijn leiband of riem, of een geel doekje aan, dan betekent dit dat het hondje ruimte nodig heeft en u en uw hond afstand dienen te houden.

Wil dit zeggen dat een gele hond een gevaarlijke hond is? Neen! Er zijn verschillende redenen waarom een hond ruimte nodig kan hebben:

  • een gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld kennelhoest wat zeer besmettelijk is
  • in training, bijvoorbeeld opleiding tot hulphond
  • een trauma, bijvoorbeeld door eerdere slechte ervaringen
  • bang, bijvoorbeeld angstig voor vreemde mensen
  • revalideren; bijvoorbeeld na een operatie niet te fel mogen bewegen.
  • loopsheid

Yellow Dog is een officiële campagne die gevoerd wordt in verschillende landen. De campagne wordt gevoerd omwille van alle honden die wat meer afstand van andere honden nodig hebben. En hoe vaker het bericht gedeeld wordt, hoe bekender het gele hondje wordt.

In onze privéopvang zitten we momenteel ook met een geel hondje. Onze Spot, labrador, is momenteel bezig aan een lange revalidatieperiode. Ze heeft ernstige elleboogdysplasie en is hier nu voor in behandeling. Hierdoor zit ze merendeels in de bench en mag ze er 4 keer per dag aan de leiband uit. Momenteel mag ze tijdens die 4 momenten 30 minuten bewegen. Dit bewegingsschema wordt per positieve week opgevoerd met 5 minuten. Tijdens de wandelingen is het dus noodzakelijk dat onze Spot niet te gek doet. Aangezien ons Spotje verzot is op speelkameraadjes en mensen is het dus aangewezen om haar hier in te beperken. Dit proberen we met het gele lintje.

In de opvang gaat het heel goed met Spotje. Soms mag ze in haar vrije moment gewoon tussen de vakantiehonden lopen. En al de vakantiehonden zijn heel lief voor haar, net of ze voelen dat er iets aan de hand is. Haar bench staat ook gewoon in de woonkamer waar de andere honden verblijven. Zo is ze er nog steeds bij. Onze Kobus, border collie, zorgt dat de vakantiehonden nog genoeg entertainment hebben en zorgt op tijd en stond voor zijn zusje.