Vuurwerk en onweer

December, de laatste maand van het jaar, een echte feestmaand. Toch voor ons mensen. Voor vele dieren is dit de meest ellendige maand van het jaar. Want decembermaand is vuurwerkmaand. Hoewel het afsteken van vuurwerk bijna overal verboden is of enkel is toegestaan op 1 dag, klinken de eerste knallen al vroeg in december.

Een enkele knal in de verte is voor de meeste dieren niet zo heel erg. Ze schrikken even, maar herstellen zich even snel terug. Maar vele dieren zijn door een slechte ervaring of door extra gevoeligheid helemaal van hun melk bij een enkele knal. Vuurwerk geeft meerdere knallen en lichtflitsen wat voor constante angst en onrust kan zorgen. Honden en katten verstoppen zich, willen niet meer naar buiten, hebben constante spanning en angst, lopen weg, … Vuurwerk is een zeer onnatuurlijk verschijnsel waar dieren geen verklaring aan kunnen geven, hun angst is dus zeer normaal en begrijpelijk.

Je kan uw dier trainen om minder angst te creëren bij vuurwerk en onweer. Echter is beginnen in december te laat. Daarom komen onderstaand enkele tips te staan die ik ook toepas in onze privéopvang. Het effectief trainen op vuurwerk- en onweerangst moet zo snel mogelijk beginnen en liefst in de socialisatieperiode. Buiten deze periode kan je ook trainen, met evengoed resultaat. Beginnende in januari met het trainen van vuurwerk- en onweergeluiden. Dit koppelen aan positieve ervaringen zoals spel of knabbelbot. Meer info hierover kan u krijgen via een persoonlijk bericht of een mailtje.

Wat pas ik in onze privéopvang toe?

Zowel bij de poezen die op vakantie zijn als bij de honden in de opvang, als ook bij de andere vaste bewoners.

Bach Rescue

Voor heel de dag worden er Bach Rescue druppeltjes in de drinkbakken gedaan. En rond 23 uur krijgt iedereen 4 druppeltjes puur toegediend. Dit kan door het op een koekje te druppelen en het zo aan hun te geven. Het is een 100% natuurlijk antistressmiddel dat snel verlichting geeft in noodsituaties die spanning en stress met zich meebrengen.

Bach Rescue Pets druppels Bach Rescue Pets druppels € 11,95
Half-wrap

Half Wrap, Ttouch

De honden die angstig zijn worden ingewrapt. Dit is een windel/band die men op een bepaalde manier rond het lichaam van de hond bindt. De band geeft een lichte druk op bepaalde punten, deze druk zorgt ervoor dat de hond rustig en kalm is.

Knus maken

Ramen worden geblindeerd, zodat de flitsen niet zichtbaar zijn. Muziek speelt heel de dag, zodat ze hier aan gewend zijn. Bij de poezen worden er heel veel knusse, donkere verstopplaatsjes gemaakt. Bij de honden zorg ik voor heel veel afleiding tijdens de ergste knalmomenten, rond middernacht. Ik zet de muziek lekker luid zodat deze de knallen verdoezelen. En ik begin zelf te dansen op de muziek, samen met de honden. Ze zijn dan zo afgeleid en vrolijk door mijn onnozel gedoe, dat ze het vuurwerk vergeten en zich lekker uitleven met het dansen en springen.

Niet alleen thuis

Zorg ervoor dat uw dier niet alleen thuis is met oud op nieuw. Blijf zelf thuis om er voor hen te zijn, laat een vertrouwd iemand voor hen zorgen bij u thuis of breng ze naar onze opvang. Opgelet, wij hebben maar beperkte plaatsen met oud op nieuw!

Merkt u dat uw hond, kat of ander dier geen bang heeft van het onweer, des te beter, dan rest u enkel het genieten van de feestmaand. Merkt u dat uw dier toch bang was, dan kan u in januari beginnen met de geluidentraining. Veel succes en laat alsjeblieft het vuurwerk achterwege!