Vachtverzorging stokhaar

Het woord stokhaar zal de meeste mensen niets zeggen. Toch hebben heel veel baasjes honden met stokhaar. Enkele veel voorkomende rassen met stokhaar: labrador retriever, Duitse herder, husky, corgi, mechelaar, Schotse collie, Tervurense herder, groenendaeler, witte herder, border collie, keesje, chowchow, golden retriever, berner sennen, Shiba, …

Stokhaar herken je aan de golfjes die in de haartjes zitten. Trek je een onderhaar uit, dan zie je hier allemaal bekjes in. Heeft uw hond deze bekjes, dan heeft hij stokhaar. Onderhaar zijn de kortere doffere haren onder de dekharen. De dekharen zie je altijd, dit zijn de bovenste haren. Als je deze opzij houdt dan zie je kortere doffere haren, dat is de ondervacht.

Stokhaar

Stokhaar komt in verschillende lengtes voor, korte stokhaar, half lange stokhaar, lange stokhaar en al dan niet met een ondervacht. Van al de vachtsoorten is dit de meest vervelende vacht. Vooral de korte stokhaar. De haren blijven overal insteken en alles in en rond het huis zal voorzien zijn van haren.

Bij een castratie/sterlisiatie verandert de vacht. De ondervacht (de haren met de bekjes in) zal talrijker en dikker worden. Bij de langharige dien je er op te letten dat deze ondervacht niet gaat knopen en vervilten. Een vervilte vacht is zeer pijnlijk voor een hond.

Hoe verzorg ik stokhaar?

Ik raad aan om zo weinig mogelijk te kammen. De regel is, hoe meer je kamt, hoe harder uw hond gaat ruiven. Onder kammen bedoel ik alle vormen van kammen, dus ook borstelen, rubberen handschoen, doek, …

Bij de kortharigen is het niet kammen geen enkel probleem, deze haren kunnen niet in de knoop geraken en hebben dus geen kambeurt nodig. Bij de langharigen is kammen wel nodig. Bij de langharige vachten kam je voornamelijk de ‘risicoplaatsen’. Dit zijn de plaatsen die het snelste en gemakkelijkste knopen. Achter de oren, poten, hals, liezen, oksels, staart en billen. Deze plaatsen hebben bij de langharige een wekelijkse kambeurt nodig. Is uw hond nat geweest, door de regen, een wasbeurt of zwemmen? Dan heeft hij, na het opdrogen, een volledige kambeurt nodig. Na het nat zijn komen er heel gemakkelijk knopen in het haar.

Wanneer een bezoek in het trimsalon?

Heeft een stokhaar baat bij een bezoek aan het trimsalon? Ja. Twee keer per jaar hebben stokharen een grote rui. Tijdens de rui verliezen ze hun ondervacht. Buiten deze periode verliezen ze ook haren, maar niet zoveel als tijdens hun twee ruiperioden. De eerste en ook de ergste rui is in het voorjaar. Dan verliest de hond zijn winterhaar die hij heel de winter heeft gespaard om zich te beschermen tegen de koude. In het trimsalon kunnen al deze loszittende haren in een keer verwijderd worden door de was- en blaasmethode die ik toepas. De tweede grote rui is in het najaar als het kouder begint te worden. De zomerpels maakt dan plaats voor de nieuwe dikke wintervacht. Om al de zomerharen er in een keer uit te krijgen, kan u in het trimsalon een afspraak maken voor de was- en blaasmethode.

Buiten de ruiperioden om is uw hond ook van harte welkom in het trimsalon. De langharigen om strakke poezenpootjes en mooie ronde billetjes te knippen. De kortharigen voor een goede wasbeurt.

De prijzen van een volledige trimbeurt zijn per ras ingedeeld. Bekijk de prijslijst.